Evita-Amenzi.ro

Stai la curent cu actele AUTO.

Mituri despre RCA

Explorăm și clarificăm cele mai răspândite concepții greșite privind asigurările auto din România, pentru a te ajuta să iei decizii informate.

Mitul #1: RCA acoperă toate daunele în caz de accident

Unul dintre cele mai frecvente mituri este că polița RCA acoperă toate tipurile de daune atunci când se produce un accident. Realitatea este că RCA este o asigurare de răspundere civilă destinată să acopere daunele produse altor persoane și vehicule, nu daunele propriului vehicul. Pentru aceasta din urmă, există asigurarea CASCO, care este opțională.

 

Mitul #2: Asigurările mai scumpe oferă protecție mai bună

Prețul asigurării nu este întotdeauna un indicator al nivelului de protecție oferit. Multe persoane cred că o asigurare auto mai scumpă va oferi neapărat o acoperire mai extinsă, însă acest lucru nu este garantat. Este esențial să comparați ofertele și să citiți cu atenție termenii și condițiile pentru a înțelege ce este inclus în polița achiziționată.

 

Mitul #3: Polițele de asigurare sunt standard și nu pot fi personalizate

Există o concepție greșită că toate polițele de asigurare auto sunt identice și că nu există spațiu pentru personalizare. În realitate, multe companii de asigurări oferă opțiuni flexibile și posibilitatea de a adăuga sau exclude anumite clauze, permițând astfel personalizarea poliței în funcție de necesitățile specifice ale fiecărui client.

 

Mitul #4: Doar vehiculele noi au nevoie de asigurare CASCO

O altă idee greșită este aceea că numai vehiculele noi merită sau necesită asigurare CASCO. Chiar și vehiculele mai vechi pot beneficia de protecție prin asigurare CASCO, deoarece aceasta poate acoperi daunele neașteptate care ar putea avea un impact semnificativ financiar asupra proprietarului.

 

Mitul #5: Vârsta și experiența nu influențează costul RCA

Mulți șoferi sunt de părere că vârsta și experiența la volan nu au un impact asupra costului poliței RCA. În realitate, asiguratorii iau în considerare acești factori când calculează primele de asigurare. Tinerii șoferi și cei cu experiență redusă sunt adesea considerați un risc mai mare și pot primi cotații mai ridicate pentru RCA.

 

Mitul #6: Asigurarea auto este valabilă doar în România

Este o concepție comună că polița de asigurare auto RCA este valabilă numai pe teritoriul României. Contrar acestei credințe, RCA-ul este recunoscut și valabil în toate țările membre ale Spațiului Economic European și în alte state care recunosc polița verde. Astfel, asigurații sunt protejați în caz de accidente și în afara granițelor țării.

 

Mitul #7: Polița RCA poate fi transferată la un nou proprietar

Există ideea că atunci când vinzi un vehicul, polița RCA se poate transfera automat la noul proprietar. Aceasta este o neînțelegere frecventă. RCA-ul este legat de persoana asigurată și nu de vehicul, astfel că noul proprietar trebuie să-și încheie propria poliță de asigurare RCA.

 

Mitul #8: O poliță RCA mai ieftină înseamnă o acoperire mai slabă

Un mit frecvent este acela că o poliță RCA mai ieftină oferă o acoperire redusă comparativ cu una mai scumpă. În realitate, acoperirea minimă a RCA este determinată de legislația în vigoare și este standard pentru toate polițele. Diferențele de preț sunt adesea rezultatul concurenței dintre asiguratori și nu reflectă neapărat nivelul de acoperire.

 

Mituri despre RCA
Derulează în sus

Agent Evita-Amenzi
Timpul de răspuns variază

Agent Evita-Amenzi
Salut 👋

Cum te pot ajuta?
1:40
×
Vorbeşte cu noi